0333 444 0355 info@seseng.co.uk

Cabul Road

Letter Report: Proposed Internal and External Inspection of The Sports Facility

ExistingElevationSportsFacility
Project Details:

Completion Date:

February 2020

Building Type:

Sport Facility

Location:

Cabul Road, London

Structural Engineer:

John Murphy

Introduction

The structural inspection report has been prepared on the instructions of Luca Marzocchini on behalf of Richmond and Wandsworth Council, our client. We have been requested by our client to carry out a site visit with a view to looking at the current condition of the property and to carry out a general internal and external inspection of the property to inspect some cracking evident within the Sports Facility. The visual survey was undertaken on the afternoon of the 30th of January 2019. The inspection took place internally and externally and the weather was cold and overcast. No intrusive investigations were carried out at this stage.

The following other limitations in respect of this report should also be noted: The inspection was carried out from within the property at Ground floor level and externally from ground level. The inspection was of a purely visual nature.
Services within and to the property have not been inspected. In accordance with our standard practice we must point out that this report is based upon our inspection of the premises and any other information made available to us, both written and oral, which we have assumed to be correct. This report is intended primarily for information and is to be read in conjunction with any other specialist reports and investigations.

The report is for the benefit of Luca Marzocchini on behalf of Richmond and Wandsworth Council, our client. Structural Engineering Services cannot accept any liability to any third party for the whole or part of its content.

Description of The Existing Property

The Sports Facility building is constructed in a steel frame clad in cavity masonry walls with a cantilevered steel framed roof structure and timber infill. The internal partition walls are formed in blockwork which vary in width from 100mm to 150mm.

The foundations are a combination of mass concrete trench footings and pad foundations of varying depths we assume due to the relatively close existing trees. This is based upon the Structural Engineers drawings provided by MLM Group. The Sports Facility is located in falcon park London SW11 2QL and opened in September 2019.

The Sports Facility is Made Up Of The Following Area: 

  • 2 changing rooms both male and female with toilets and showers.
  • 2 officials changing rooms with toilet and shower.
  • 2 equipment stores. (There were no cracks recorded within these areas).
  • Disabled WC. (There were no significant cracks recorded within this area).
  • Entrance office area with comms room.
  • Plant room. (There were no cracks recorded within this area).

Internal Inspection of Areas Listed Above:

There are areas of internal cracking within the blockwork partition walls generally to all of the individual areas. There are internal movement joints to the blockwork walls.

Male/Female charging rooms:

There is a vertical crack located to the rear internal blockwork wall within the male changing room measuring 1.30mm in width. There are other cracks located within this room namely to the corner wall and rear wall junction. The crack to the rear wall is letting in cold air as you held your hand against it which is somewhat unusual as we would assume that the cavity wall is insulated. Similarly, there are cracks in the female changing room rear wall measuring 0.85mm in width plus one to the flank wall measuring 1.00mm in width and again these cracks are letting in cold air.

Officials changing rooms with toilet and shower:
There are vertical cracks located to the internal blockwork walls and above both entrance doors. within the male changing room measuring 1.30mm in width. (See pictures 4 and 5). The cracks vary in width from measuring 0.50mm to 1.30mm in width.

Entrance office area with comms room:
There are numerous cracks evident to the entrance area and more notably the comms room where there is a significant crack to the rear wall which measures 3.00mm in width. Similarly, there are cracks in the female changing room rear wall measuring 0.85mm in width plus one to the flank wall measuring 1.00mm in width and again these cracks are letting in cold air

 

External Inspection of Areas Listed Above:

Externally there are no noticeable cracks evident to the brickwork and there are movement joints visible which is expected
on a building of this size.

Conclusion

Due to the level of internal cracking evident and the apparent ingress of external air though the rear and flank wall vertical cracks we would recommend that the cracks are monitored for a period of at least six months to establish if there is still ongoing movement taking place. Cracking in a relatively new building of this nature is unusual. You will get general settlement and shrinkage cracks as the building settles down but not this level and range of cracking.

There are some large trees relatively close to the rear of the Sports Facility and the Geology maps for the area indicate the Langley Silt Member which is made up of clay and silt. Based upon this type of subsoil and tree locations and mature heights a piled foundation solution may have been a more suitable foundation design but we would assume a Site Investigation report was undertaken to enable the current foundation solution to be designed by the Structural Engineers The MLM Group.

We would recommend the following areas are monitored using tell-tale gauges:

  • The vertical cracks within the 2 changing rooms both male and female. 3 sets of monitoring tell-tales will be needed.
  • Entrance office area with comms room. The vertical crack within the comms room will need to be monitored and
    1 set of tell-tales will be needed.
  • Official changing room, 1 set of tell-tales above the door.

We would also recommend that a CCTV survey is undertaken within the cavity wall at the rear and flank wall vertical crack locations to establish the cavity wall make up and level of insulation evident within the cavity.

We would assume that the foundation depths were inspected and approved by Building Control or an Approved Inspector as the foundations have been deepened locally due to the existing tree locations. Possibly trial holes may be needed to confirm the existing foundation depths are as stated.

VerticalWallCrack
FlackWallElevation
RealWallCrack

GET YOUR FREE QUOTATION

8 + 10 =